top of page
  • Foto van schrijverSam Hoevenaar

Dochters koning ontbreken bij afscheid Christina

Donderdagmorgen heeft de koninklijke familie in besloten kring afscheid genomen van prinses Christina. Het jongste zusje van prinses Beatrix overleed vrijdag 16 augustus op

72-jarige leeftijd aan de gevolgen van botkanker.


Prinses Christina was niet dol op haar koninklijke titel, en leefde daarom vrijwel haar hele leven in het buitenland. In Amerika, Italië en Groot-Brittannië werd Christina niet herkend en werd ze behandeld zoals ieder ander. Dat vond de prinses prettig.


Een groot afscheid met koetsen, publiek in de straten, en een dienst live op tv past dan ook niet bij Christina. De familie kiest voor een besloten uitvaart in het koetshuis bij Paleis Noordeinde in Den Haag.


De pers, inclusief ikzelf, mag het moment dat de kist het koetshuis ingedragen wordt registreren. Door het ontbreken van groot ceremonieel of publiek voelde dit moment zeer privé, en wat vreemd om bij te wonen.


De avond voordat prinses Christina stierf was prinses Beatrix in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Ik was erbij voor Shownieuws.


Amalia, Alexia en Ariane


Op sociale media krijg ik vragen over de afwezigheid van prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. Het lijkt erop dat de drie dochters van het koningspaar in het vakantiehuis in Griekenland zijn gebleven. Het gezin geniet daar nu zo'n 4 vier weken van zon, zee en een zwembad aan huis. De prinsessen mogen dit jaar ook vriendinnen meenemen.


Het koningspaar arriveerde woensdagmiddag in Nederland voor de crematie van prinses Christina, en vloog donderdagmiddag direct na de uitvaart weer terug naar Griekenland.


Naar mijn mening had het mooi en goed geweest als Amalia, Alexia en Ariane de uitvaart hadden bijgewoond. Ze zijn oud genoeg om de tijd te nemen voor het afscheid van een dierbaar familielid. Natuurlijk weet ik niet met welke reden de keuze gemaakt is. We weten wel dat de koning het belangrijk vindt dat zijn dochters pas meedraaien in het koninklijke familiebedrijf als ze ouder zijn. Nu moeten ze vooral zichzelf leren kennen en genieten van een zo normaal mogelijke jeugd.


Verbreken van koninklijke traditie


Prinses Christina is de eerste Oranje die zich laat cremeren. Voorgaande overleden Oranjes werden bijgezet in de grafkelder in de nieuwe kerk in Delft. Op prins Friso na. Die is begraven in Lage Vuursche, dichtbij Kasteel Drakensteyn waar prinses Beatrix woont.


Ik sprak erover met Cees van Raak. Hij schreef verschillende boeken over de begrafenissen van de Oranjes, en weet onder andere waarom royals jarenlang niet gecremeerd werden.


Voor Shownieuws heb ik, samen met collega's, een reportage met Cees van Raak gemaakt. Klik hier om deze terug te bekijken.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page