top of page
  • Foto van schrijverSam Hoevenaar

Hoe is koningin Máxima in het echt?

Het is dé meest gestelde vraag aan mij op een feestje: ‘Hoe zijn ze in het echt?’

De leden van de koninklijke familie zijn altijd, wanneer ik ze zie, in de rol van koning, koningin, prins of prinses. Om op basis van die ervaringen te zeggen hoe ze 'in het echt' zijn is dus lastig. Maar het lijkt erop dat de royals meer dan eens hun persoonlijkheid tonen in aanwezigheid van pers en publiek. Denk aan de koning die even de lachers op de hand heeft of koningin Máxima die ontroerd is tijdens een ontmoeting. 'Ze zijn zo gewoon' zeggen de mensen die de Oranjes hebben ontmoet dan. En zo krijg je af en toe toch iets mee van hun persoonlijkheden. Hoe is koningin Máxima in het echt?

Tja, ik zal eens een poging wagen. Zo zie ik koningin Máxima.


Koningin Máxima, Alexia en Ariane tussen de pers tijdens de fotosessie bij Villa Eikenhorst in 2016.

Van persvak naar persvak haasten tijdens het streekbezoek aan Eemland. Foto: Wim van Buuren

Máxima's spotlight


Gisteren op haar 48ste verjaardag arriveerde de koningin op het Binnenhof in Den Haag waar een grote groep mensen zich had verzameld om haar toe te zingen. Als ze uitstapt zwaait ze stralend in het rond en gooit ze haar handen in de lucht bij een 'hoera'. De mensen uit het publiek spreek ik achteraf en zijn onder de indruk. Vol lof vertellen ze over hoe mooi en slank de koningin in het echt is. 'Niet anders dan op televisie' vertelt een dame.

Als je koningin Máxima vaker ziet, leer je dat ze charisma heeft. De uitstraling van de koningin vult een zaal. Ze loopt rechtop, met een grote glimlach en haar goede looks. Alle ogen zijn op de koningin gericht, en zij weet daarvan te genieten. Gelukkig maar, want het hoort nou eenmaal bij haar werk.


Alle ogen zijn op de koningin gericht, en zij weet daarvan te genieten.

Bij vrijwel ieder bezoek weet de koningin waar de fotografen en cameraploegen zich bevinden. Ze denkt ook mee: bij aankomst poseert koningin Máxima even, en bij vertrek zwaait ze richting de pers voor een goed eindshot van je reportage.

De koningin gaat niet snel met haar rug naar de pers staan en lijkt soms zelfs bewust een goed gesprek te voeren daar waar de camera's het kunnen registreren.

Koningin Máxima straalt tijdens streekbezoek aan Zeeland

Máxima pakt uit


Een mooi voorbeeld van hoe Máxima van de spotlight kan genieten vind ik het gala voorafgaand aan het huwelijk van erfgroothertog Guillaume van Luxemburg (zie onderstaande video).


Máxima ziet er adembenemend uit met haar Taminiau japon en Mellerio diadeem met robijnen. Als Willem-Alexander na kort te hebben geposeerd door wil lopen trekt ze hem aan zijn arm: 'Ik heb mij niet voor niets zo uitgedost' lijkt ze te denken, en ze poseert nog even door.


'Ik heb mij niet voor niets zo uitgedost' lijkt ze te denken.

Het is een slimme zet van de koningin om op deze manier samen te werken met de pers. Haar populariteit is afhankelijk van wat men van haar ziet in de media. En wees eerlijk: wat smullen we ervan als de koningin uitpakt bij een gala of diner.


Video: (toen nog) het kroonprinselijk paar bij het gala in Luxemburg


Máxima's temperament


Koningin Máxima is temperamentvol. Een latina met flair, bij wie de emoties aan de buitenkant snel te zien zijn.


De koningin is ontzettend trots op haar kinderen en wil eigenlijk gewoon even opscheppen.

Collega Sandra Schuurhof mag op Koningsdag in Amersfoort het koningspaar en prinses Amalia interviewen. Hier vertelt Amalia dat ze zich niet echt heeft kunnen voorbereiden op Koningsdag. Koningin Máxima valt Amalia in de rede en begint over de quiz die onderdeel van het programma in Amersfoort was. Ze roept luid: ‘Ze heeft onderzoek gedaan naar alle negen regio’s, ze wilde winnen want deze familie is zéér competitief' zegt de koningin terwijl ze haar handen en gezichtsuitdrukking gebruikt om haar verhaal kracht te bieden.


Een moeder met pit. Het enthousiasme spat eraf. De koningin is ontzettend trots op haar kinderen en wil eigenlijk gewoon even opscheppen.


Artikel gaat verder onder de video


Video: Interview Amalia op Koningsdag in AmersfoortMáxima is een professional


Máxima is goed in koningin zijn. Ze weet de nerveuze mensen die haar mogen ontvangen snel op hun gemak te stellen met een grapje en een relaxte houding. 'Ze is ook maar eens mens' zeggen zij die vooraf óp waren van de zenuwen.


Haar uiterlijk maakt indruk maar ook op inhoud doet Máxima het goed. Onze koningin is een professional en stelt de juiste vragen. Natuurlijk zijn sommige werkbezoeken voor Máxima een 'moetje', dat kan ik inmiddels wel zien. Maar zodra er over geldzaken gesproken mag worden of er moeders en kinderen in het spel zijn, merk je dat ze extra bevlogen is.


In februari vorig jaar sprak de koningin in de Schilderswijk in Den Haag met jongeren met geldproblemen. Hier was Máxima even meer moeder dan koningin. Ze was warm, betrokken en wist de jongeren echt een hart onder de riem te steken.

Ik (links) film de koningin tijdens de opening van Social Label Lab in Den Bosch


Máxima in het echt


Maar hoe is Máxima in het echt? Ik zie haar als een geboren koningin. Ze is bevlogen, een stralende vrouw en weet indruk te maken. Ik vind haar een goed voorbeeld voor vrouwen in Nederland: een moeder maar ook een carrièrevrouw die zich vol passie inzet voor haar werk voor de Verenigde Naties.


Máxima in het echt is hoogstwaarschijnlijk anders dan koningin Máxima. Zo lang ik niet op een verjaardagsfeestje of op de koffie wordt uitgenodigd, zal ik het niet weten. Vrienden en relaties van het koningshuis, die wel bij hen thuis komen, houden de lippen stijf op elkaar. En natuurlijk hoor je wel eens iets over de echte Máxima. Maarja, dat is altijd het verhaal van een ander.

Het persgesprek na de fotosessie bij Villa Eikenhorst

1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Commenting has been turned off.
Wim van Buuren
Wim van Buuren
May 20, 2019

Hoi Sam,


Wat een leuk en interessant artikel! Zo weten we een beetje van de andere kant van onze Koningin en haar gezin.

Naast TV maken en filmen ben je ook nog is een goeie schrijfster aan het worden

Ik vind het leuk dat je een foto gebruikt heb door mij gemaakt. Helaas was ik niet in Amersfoort met Koningsdag. Het weer wat ze voorspelde weerhield ons om de reis te maken. Achteraf had het wel gekund, maar het was niet anders. Waarschijnlijk komen we elkaar op de Betuwe tegen tijdens het streekbezoek. Als ik je in het vizier krijg maak ik kiekjes van je en stuur ze je toe ha ha...


Succes met filmen, interviewen, vloggen en nog veel…


Like
bottom of page