top of page
  • Foto van schrijverSam Hoevenaar

Meghan: vrouwen, help elkaar!

Na haar huwelijk met prins Harry in mei 2018 neemt Meghan, net als haar schoonzus Kate, een aantal erefuncties op zich. De hertoginnen worden o.a. erevoorzitter van een kinderziekenhuis, een theater en een organisatie die zich inzet voor dieren. Mooi en lekker veilig, daar zul je weinig kritiek op krijgen. Meghan had het hier even bij kunnen laten, maar haar handen leken te jeuken. Ze werkt namelijk tijdens de voorbereidingen op haar grootse huwelijk al aan een kookboek. In september vorig jaar presenteert ze het boek ‘Together’ aan de wereld. Alles aan dit project voelt anders dan ik gewend ben van de Britse royals. Het is persoonlijk, creatief, en gedurfd. Ik realiseerde mij toen dat Meghan inderdaad, zoals vaak over haar gezegd werd, de frisse wind zou zijn binnen de Britse koninklijke familie.


En dan nu, een jaar later, presenteert ze haar tweede koninklijke project. Meghan werkt tijdens haar zwangerschapsverlof aan een zakelijke kledinglijn voor vrouwen.Koken, eten, lachen en huilen


Na de verhuizing naar Londen in 2018 brengt Meghan een aantal keer een bezoek aan buurthuis The Hubb Community Kitchen in Londen. Een kleine gemeenschap bestaande uit vrouwen met een verscheidenheid aan culturen en religies komt twee keer per week samen in het buurthuis om te koken. De wijk werd in juni 2017 getroffen door een grote brand waarbij ze naast hun huis ook dierbare familieleden zijn verloren. De ramp in het appartementencomplex de Grenfell Tower kostte 72 mensen het leven.


In het buurthuis koken, eten en steunen ze elkaar. Helaas was er niet genoeg geld om dit initiatief uit te bouwen. Meghan besluit te helpen, en komt met een idee voor een kookboek.


Meghan laat de recepten van de vrouwen van The Hubb Community Kitchen bundelen. Het kookboek gaat de hele wereld over. In juni van dit jaar laat het hof weten dat het boek al ruim een half miljoen pond heeft opgeleverd. De vrouwen kunnen inmiddels elke dag samen koken voor de gemeenschap, in een geheel gerenoveerd buurthuis.


Het samenbrengen van vrouwen die elkaar aanmoedigen en steunen is iets waar Meghan zich al vele jaren voor inzet.


Meghan's kledinglijn voor ambitieuze dames


En dan nu een jaar later is daar haar tweede koninklijke project: een zakelijke kledinglijn voor vrouwen. Het is een logische opvolger: Food en Fashion waren altijd al belangrijke onderwerpen op Meghan's instagram en voormalig website The Tig.


Meghan is beschermvrouwe van Smart Works, een organisatie die vrouwen die krap bij kas zitten helpt aan kleding voor een sollicitatiegesprek. Smart Works heeft op verschillende locaties in het Verenigd Koninkrijk kantoren met kasten vol tweedehands kledingstukken, waar vrouwen voorzien worden van advies en outfits kunnen lenen. Tijdens haar bezoekjes aan Smart Works werd de hertogin wat bezorgd. Hoe aardig de vele donaties aan de organisatie ook zijn, het zijn toch de afdankertjes die hier in de rekken hangen. Ze missen maten, en niet alle kledingstukken passen goed bij elkaar. Meghan vertelt dat ze thuis na lang piekeren op het idee komt voor een kledinglijn. Ze werkt het idee uit tijdens haar zwangerschapsverlof.
Meghan's idee is uitgegroeid tot een prachtig initiatief: The Smart Set. Dit is een collectie zakelijke kleding voor vrouwen die te koop is in de Britse kledingwinkels. Bij ieder verkocht item komt er eenzelfde kledingstuk in de rekken bij Smart Works komt te hangen. Of wel: Je koopt een jurkje en helpt een dame ergens in het land aan net zo’n nieuw jurkje voor haar sollicitatiegesprek.


Meghan zocht contact met Britse modemerken en ging er met drie de samenwerking aan: Marks & Spencer, John Lewis en Jigsaw. Haar goede vriendin en modeontwerper Misha Nonoo schoot ook te hulp. The Smart Set bestaat uit jurkjes, pakken, schoenen en tassen.


Meghan lanceerde de kledinglijn donderdag met een inspirerende speech (klik). Ze leest niet van papier, zoals we vaak zien bij royals, maar spreekt recht uit het hart:

‘Ik vind het 100% de verantwoordelijkheid van vrouwen om elkaar aan te moedigen en te helpen bij het willen behalen van succes. We moeten elkaar niet naar beneden halen, maar we moeten verenigen en zeggen: ‘ik wil jou helpen.' - Meghan

Meghan zal de kledingstukken uit The Smart Set collectie ook zelf gaan dragen tijdens haar tour door Zuid-Afrika, die volgende week van start gaat.


Foto's: The Royal Family / Royal Sussex
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page